zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Świąteczny torcik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

ciasto pyszne do kawki.................

Świąteczny torcik

Składniki:

Świąteczny torcik

 

  • Biszkopt :
  • 1/2 szk cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa :
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 1 szk przegotowanej gorącej wody
  • 2 cukry waniliowe
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka brzoskwiń
  • Dodatkowo :
  • 2 łyżki posypki czekoladowej do ciast
  • 1 dżem wiśniowy ( 350 ml )

Sposób przygotowania:

Świąteczny torcik
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem waniliowym. W trakcie ubijania dodać żółtka i nadal miksować. Na koniec zmniejszyć obroty i dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną ( tylko dno ). Piec biszkopt w 150 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć biszkopt na trzy krążki. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. 2 łyżki pokrojonych brzoskwiń zostawić do posypania wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, gdy będzie ubita dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach połączyć go ze śmietaną. Po chwili wlać galaretkę i mieszać do momentu połączenia się masy z galaretką. Około 200 ml masy odłożyć do dekoracji. Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Pierwszy krążek położyć na paterze lub talerzu, nasączyć sokiem z brzoskwiń. Posmarować dżemem i wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim krążkiem. Nasączyć go i wyłożyć drugą część masy i również rozsmarować. Przykryć trzecim plackiem, posmarować górę i boki śmietaną. Resztą śmietany udekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać czekoladową posypką i pokrojonymi brzoskwiniami. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.