Sposób przygotowania:
Świąteczny torcik
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem waniliowym. W trakcie ubijania dodać żółtka i nadal miksować. Na koniec zmniejszyć obroty i dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną ( tylko dno ). Piec biszkopt w 150 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć biszkopt na trzy krążki. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. 2 łyżki pokrojonych brzoskwiń zostawić do posypania wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, gdy będzie ubita dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach połączyć go ze śmietaną. Po chwili wlać galaretkę i mieszać do momentu połączenia się masy z galaretką. Około 200 ml masy odłożyć do dekoracji. Na koniec dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Pierwszy krążek położyć na paterze lub talerzu, nasączyć sokiem z brzoskwiń. Posmarować dżemem i wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim krążkiem. Nasączyć go i wyłożyć drugą część masy i również rozsmarować. Przykryć trzecim plackiem, posmarować górę i boki śmietaną. Resztą śmietany udekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać czekoladową posypką i pokrojonymi brzoskwiniami. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Natala1210
Siedlce