Sposób przygotowania:
Torcik sernikowy
Białka wlać do miski, dodać szczyptę soli ubijać na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier wanilinowy. Do sztywno ubitej piany, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. 1/3 ciasta wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm, pozostałe ciasto wyłożyć na prostokątną blaszkę o średnicy 23/43 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone, ciepłe ciasto z dużej blaszki przełożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć jak na roladę, ostudzone rozwinąć. Żelatynę wymieszać z 1 łyżką zimnej wody, odłożyć do napęcznienia. Gdy napęcznieje wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać. Ser zmiksować z cukrem pudrem, wymieszać z przestudzoną galaretką z żelatyną. Zimne ciasto z tortownicy cienko posmarować dżemem żurawinowym. Na duży biszkopt wyłożyć masą serową, wyrównać, pokroić wzdłuż na 6 pasków. Jeden pasek z masą serową zwinąć jak roladę, ułożyć na środku okrągłego ciasta z tortownicy, następne paski z serem owijać dookoła. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu, oblać wierzch ciasta. Ozdobić białym lukrem, płatkami kokosowymi, perełkami oraz dekoracjami z karmelu. SMACZNEGO!
Mniam1
kołczu
Reniz