SUPERPRZEPIS

Torcik pomarańczowa fantazja

  • 3
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Torcik pomarańczowa fantazja Więcej zdjęć (5)

Duża porcja bardzo smacznego, orzeźwiającego w smaku i efektownie prezentującego się ciasta. Świetnie nadaje się na rodzinne i świąteczne uroczystości.

Składniki:

Torcik pomarańczowa fantazja

 

  • BISZKOPT:

 

 

 

  • KREM POMARAŃCZOWY:

 

 

  • POMARAŃCZOWA BITA ŚMIETANA:
  • śmietana kremówka – 1/2 l
  • galaretka pomarańczowa – 1 opakowanie
  • cukier puder – 2 łyżki

 

  • PONADTO:
  • biszkopty z galaretka pomarańczową i czekoladą
  • galaretka pomarańczowa – 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Torcik pomarańczowa fantazja
BISZKOPT: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąki przesiać i delikatnie mieszając szpatułką połączyć z ubitymi jajkami. Dno prostokątnej tortownicy o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec 20 minut. Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.

KREM POMARAŃCZOWY: pół świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy wlać do rondelka i zagotować. W drugiej połowie soku dokładnie rozmieszać żółtka, budynie, cukier i obie mąki. Powstałą mieszankę wlać do gotującego się soku i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Od czasu do czasu należy zamieszać, żeby nie utworzył się kożuch. Miękkie masło bardzo starannie zmiksować, następnie nie przerywając miksowania dodawać po łyżce zimnego budyniu.

POMARAŃCZOWA BITA ŚMIETANA: galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Odstawić do przestgnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Cały czas ubijając śmietanę dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować.

WYKONANIE: wystudzony biszkopt ponownie umieścić w foremce, rozsmarować na nim krem pomarańczowy. Na wierzchu ułożyć biszkopty czekoladą do góry. Na ciastkach rozprowadzić równą warstwą pomarańczową bitą śmietanę. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aż śmietana stężeje. Dwie galaretki pomarańczowe przygotować wg opisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na cieście i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. *ciasto najlepiej jest pokroić bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, ale pokrojone odstawić na 15-30 minut, aż lekko się ociepli, a kremy zmiękną, wtedy lepiej smakuje
Torcik pomarańczowa fantazja
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania.
Torcik pomarańczowa fantazja
Przelać ciasto do tortownicy.Wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i piec 20 minut.
Torcik pomarańczowa fantazja
WYKONANIE: wystudzony biszkopt ponownie umieścić w foremce.
Torcik pomarańczowa fantazja
Miękkie masło bardzo starannie zmiksować, następnie nie przerywając miksowania dodawać po łyżce zimnego budyniu.