Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z wiśniamiEtap 1
Biszkopt: Jajka ubijać z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut.
Etap 2
Do kremu jajecznego stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie mieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 27 cm). Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z foremki, dobrze ostudzić.
Etap 3
Krem: Budynie ugotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gorącego budyniu dodać połamane na mniejsze kawałki czekolady. Mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z budyniem. Budyń dobrze ostudzić.
Etap 4
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Do tego stopniowo dodawać zimny budyń i cały czas ucierać. Na koniec wsypać krem w proszku, wymieszać.
Etap 5
Biszkopt przekroić na 3 krążki. Wiśnie odsączyć. Syrop rozcieńczyć zimną przegotowaną wodą, żeby nie był zbyt słodki. Syropem nasączyć krążek biszkoptu, ułożyć na nim połowę wiśni.
Etap 6
Posmarować częścią kremu. Na to położyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć go wiśniowym syropem, ułożyć na nim resztę wiśni, posmarować częścią pozostałego kremu.
Etap 7
Na to położyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go syropem wiśniowym. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Tort dowolnie udekorować, schłodzić w lodówce.