Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Tort czekoladowy z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tort przygotowany z kakaowego biszkoptu, przełożony budyniowym czekoladowym kremem, z dodatkiem wiśni w syropie.

Tort czekoladowy z wiśniami

Składniki:

Tort czekoladowy z wiśniami

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 1 l mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie kremu śmietankowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z wiśniami

Etap 1

Tort czekoladowy z wiśniami
Całe jajka ubite z cukrem na puszysty krem.

Biszkopt: Jajka ubijać z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut.

Etap 2

Tort czekoladowy z wiśniami
Ciasto na biszkopt przelane do dużej tortownicy.

Do kremu jajecznego stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie mieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 27 cm). Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z foremki, dobrze ostudzić.

Etap 3

Tort czekoladowy z wiśniami
Mleczna czekolada dodana do gorącego budyniu.

Krem: Budynie ugotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gorącego budyniu dodać połamane na mniejsze kawałki czekolady. Mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z budyniem. Budyń dobrze ostudzić.

Etap 4

Tort czekoladowy z wiśniami
Krem przygotowany z masła cukru pudru budyniu czekoladowego i kremu śmietankowego w proszku.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Do tego stopniowo dodawać zimny budyń i cały czas ucierać. Na koniec wsypać krem w proszku, wymieszać.

Etap 5

Tort czekoladowy z wiśniami

Biszkopt przekroić na 3 krążki. Wiśnie odsączyć. Syrop rozcieńczyć zimną przegotowaną wodą, żeby nie był zbyt słodki. Syropem nasączyć krążek biszkoptu, ułożyć na nim połowę wiśni.

Etap 6

Tort czekoladowy z wiśniami

Posmarować częścią kremu. Na to położyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć go wiśniowym syropem, ułożyć na nim resztę wiśni, posmarować częścią pozostałego kremu.

Etap 7

Tort czekoladowy z wiśniami

Na to położyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go syropem wiśniowym. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Tort dowolnie udekorować, schłodzić w lodówce.


Tagi:

ciasta torty