misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Świąteczny żurek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Żurek można jeść z jajkami lub bez

Świąteczny żurek

Składniki:

Świąteczny żurek

 

  • Na ok.2 l wody
  • 4-5 białych dobrych kiełbase
  • 3 większe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1.2 cebulki
  • vegeta,sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka maki 1 łyżka smalcu
  • żurek gotowy (dobrej jakości)
  • ziele ang.,liść laur., dużo,dużo majeranku i ząbek czosnku.
  • jajka na twardo (jak kto lubi)

Sposób przygotowania:

Świąteczny żurek
Wszystkie warzywa oczyszczamy i gotyjemy wywar.(tylko ziemniaki kroimy w kosteczkę).PO ugotowaniu wyjmujemy marchewki, pietruszkę i selera. Kiełbasę kroimy w krążki ,dajemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i na rumiano wysmażamy na wolnym ogniu ,w połowie smażenia dodajemy pokrojoną cebulkę i razem dosmażamy. Do wywaru dajemy zawartość patelni ,dodajemy przyprawy oprócz majeranku wciskamy czosnek(ile kto lubi).Dolewamy żurku tyle, na ile powinien być kwaśny pamiętając ,ze jeszcze śmietana zakwasi.Następnie bełtamy mąkę ze śmietaną zaparzamy gorącym żurkiem i podprawiamy zupę.Na końcu dodajemy majeranek mocno pocierając w rękach(uwalniają się wtedy olejki eteryczne).Można dodać też cukru do smaku.