Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Świderki durum z zasmażaną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny obiad w postaci makaronu z zasmażaną kapustą

Świderki durum z zasmażaną kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderki durum z zasmażaną kapustą

 

  • 50 dag kapusta kiszona
  • makaron durum świdry 250 g
  • cebula 1 szt
  • boczek surowy 400 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Świderki durum z zasmażaną kapustą
Makaron durum gotujemy w osolonej wodzie przez około 7 minut. Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i obgotowujemy 20 minut, odcedzamy, drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki. Na patelnie wrzucamy boczek i podsmażamy, następnie dodajemy cebulę i wszystko przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kapustę i całość przesmażamy razem około 5 minut. Do miski przekładamy makaron, dodajemy zasmażoną kapustę z boczkiem i cebulą - mieszamy. Podajemy na gorąco
Świderki durum z zasmażaną kapustą
Kapustę obgotowujemy, drobno szatkujemy
Świderki durum z zasmażaną kapustą
na patelni przesmażamy boczek z białą cebulą
Świderki durum z zasmażaną kapustą
Dodajemy ugotowaną i poszatkowaną kapustę kiszoną
Świderki durum z zasmażaną kapustą
zasmażoną kapustę przekładamy do miski i dodajemy ugotowany makaron