Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Świderkowe łazanki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Miałam ochotę na łazanki, ale w szafce znalazłam tylko świderki, tak powstało to danie :)

Świderkowe łazanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderkowe łazanki

 

 

Sposób przygotowania:

Świderkowe łazanki
Kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą tylko tyle aby przykrywała kapustę, dodać ziele angielskie, listek laurowy i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę ostudzić, wyjąć na deskę i pokroić. Wodę z gotowania kapusty zachować.Cebulę obrać, pokroić w piórka, szynkę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni, odłożyć na bok. Cebulę i szynkę wrzucić na patelnie, przesmażyć, aż cebula zmięknie.Dodać pieczarki, chwilę razem smażyć. Za chwilę dodać kapustę kiszoną, wymieszać, doprawić pieprzem (ja nie dodawałam już soli, było wystarczająco słone jak na mój smak).Makaron ugotować al-dente, odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował, wrzucić kapustę z dodatkami, wymieszać. Można dodać kilka łyżek wody z gotowania kapusty jeśli potrawa jest za sucha.
Świderkowe łazanki
Kapustę przełożyć do garnka zalać wodą tylko tyle aby przykrywała kapustę dodać ziele angielskie listek laurowy i ugotować do miękkości
Świderkowe łazanki
Ugotowaną kapustę ostudzić wyjąć na deskę i pokroić Wodę z gotowania kapusty zachować
Świderkowe łazanki
Cebulę obrać pokroić w piórka szynkę pokroić w kostkę Pieczarki obrać pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni odłożyć na bok Cebulę i szynkę wrzucić na patelnie przesmażyć aż cebula zmięknie
Świderkowe łazanki
Dodać pieczarki chwilę razem smażyć Za chwilę dodać kapustę kiszoną wymieszać doprawić pieprzem

Tagi:

makaron szynka