Sposób przygotowania:
Świderkowe łazanki
Kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą tylko tyle aby przykrywała kapustę, dodać ziele angielskie, listek laurowy i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę ostudzić, wyjąć na deskę i pokroić. Wodę z gotowania kapusty zachować.Cebulę obrać, pokroić w piórka, szynkę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni, odłożyć na bok. Cebulę i szynkę wrzucić na patelnie, przesmażyć, aż cebula zmięknie.Dodać pieczarki, chwilę razem smażyć. Za chwilę dodać kapustę kiszoną, wymieszać, doprawić pieprzem (ja nie dodawałam już soli, było wystarczająco słone jak na mój smak).Makaron ugotować al-dente, odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował, wrzucić kapustę z dodatkami, wymieszać. Można dodać kilka łyżek wody z gotowania kapusty jeśli potrawa jest za sucha.