SUPERPRZEPIS

Święcelina, święconka, sodra

  • 1
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Święcelina, święconka, sodra Więcej zdjęć (5)

Dawniej w niedzielę wielkanocną nie wypadało stać przy garach i gotować - wszystko powinno być przygotowane i uwarzone wcześniej.

Składniki:

Święcelina, święconka, sodra

 

  • ok. 1/2 litra maślanki
  • ok. 1/4 l śmietany kwaśnej
  • 2 - 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • kawałek szynki wędzonej
  • kawałek pieczonego schabu
  • ew. kawałek kiełbasy - ja nie dodałam
  • 2 - 3 jajka na twardo
  • ok. 1/2 szkl. rzeżuchy, ew. natka pietruszki czy inna zielenina
  • do smaku: sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Święcelina, święconka, sodra
Dawniej w niedzielę wielkanocną nie wypadało stać przy garach i gotować - wszystko powinno być przygotowane i uwarzone wcześniej. Ale niektórzy bez zupy ani dnia nie przeżyją i stąd wziął się pomysł na takie danie bardziej podobne do chłodniku niż zupy jako takiej. Takie danie podawano na obiad w Wielkanoc a wrzucano do niego wszystko co wcześniej było poświęcone w koszyczku. Ten rodzaj dań jest bardziej znany w Małopolsce i na Podhalu i przybiera bardzo różne formy.



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: w naczyniu wymieszałam schłodzoną maślankę ze śmietaną, roztrzepałam dobrze. Dodałam drobno starty chrzan - najlepiej wziąć świeży, ale jeśli ktoś nie ma to niech użyje słoiczkowego. Doprawiłam solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso i wędliny pokroiłam w paseczki i kostkę, jajka w drobną kostkę. Rzeżuchę grubo pocięłam. Połowę pokrojonych składników wrzuciłam do zupy i wymieszałam. Rozlałam chłodnik do miseczek, posypałam pozostałymi pokrojonymi składnikami. Ja przygotowałam danie bezpośrednio przed podaniem, ale można też naszykować je dzień wcześniej żeby się przegryzło i przechowywać przykryte w chłodnym miejscu. Można także na stół podać dodatkowy chrzan żeby każdy mógł sobie nim jeszcze przyprawić swoją porcję.
Święcelina, święconka, sodra
mięso pieczone i szynkę pokroiłam w kostkę i paseczki
Święcelina, święconka, sodra
naszykowałam też rzeżuchę
Święcelina, święconka, sodra
ugotowane na twardo jajka pokroiłam w drobną kostkę
Święcelina, święconka, sodra
połowę wszystkich pokrojonych składników wymieszałam z naszykowaną chrzanową maślanką