Sposób przygotowania:
Święconka
Marchewkę i pietruszkę myjemy,obieramy i kroimy-marchewkę w plasterki a pietruszkę wzdłuż na 4 części.Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak aby jarzyny były nią przykryte.Dodajemy wszystkie przyprawy (prócz chrzanu) i gotujemy na małym ogniu. Gdy jarzyny są miekkie wlewamy serwatkę.Wędliny kroimy w plasterki a boczek w większą kostkę.Wrzucamy do garnka i dalej gotujemy.Na sam koniec dodajemy starty chrzan i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz kroimy w plastry po 2 jajka ugotowane na twardo i nalewamy zupę-dekorujemy zieleniną. Mozna podać do święconki chleb. ******WAŻNE:serwatka nie może być stara i przekwaszona bo zupa będzie niedobra!!!!!!*******
(SERWATKA TO WODA Z ODCEDZANIA SERA-TWAROGU)
(SERWATKA TO WODA Z ODCEDZANIA SERA-TWAROGU)
zewa