zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Święconka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Taką zupę jada się w moim domu w Niedzielę Wielkanocną-wszystkie składniki muszą być poświęcone i dlatego ta nazwa.(zupa jest bardzo sycąca)

Święconka

Składniki:

Święconka

 

  • 1 litr serwatki
  • 3 łyżki startego świeżego chrzanu
  • po 200g różnych swojskich wędzonych kiełbas (3 rodzaje)
  • 200g chudego wędzonego boczku
  • po 2 ugotowane jajka na twardo na talerz (ugotować tyle ile jest osób)
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka magii
  • sól,pieprz
  • posiekane listki pietruszki lub rzeżucha do dekoracji

Sposób przygotowania:

Święconka
Marchewkę i pietruszkę myjemy,obieramy i kroimy-marchewkę w plasterki a pietruszkę wzdłuż na 4 części.Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak aby jarzyny były nią przykryte.Dodajemy wszystkie przyprawy (prócz chrzanu) i gotujemy na małym ogniu. Gdy jarzyny są miekkie wlewamy serwatkę.Wędliny kroimy w plasterki a boczek w większą kostkę.Wrzucamy do garnka i dalej gotujemy.Na sam koniec dodajemy starty chrzan i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz kroimy w plastry po 2 jajka ugotowane na twardo i nalewamy zupę-dekorujemy zieleniną. Mozna podać do święconki chleb. ******WAŻNE:serwatka nie może być stara i przekwaszona bo zupa będzie niedobra!!!!!!*******
(SERWATKA TO WODA Z ODCEDZANIA SERA-TWAROGU)