Czarny Piotruś

Czarny Piotruś

Kucharz
[Przepisów: 7]

Świeża salsa meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna świeża salsa do dań meksykańskich i nie tylko! :)

Świeża salsa meksykańska

Składniki:

Świeża salsa meksykańska

 

  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona cebula (srednia)
  • nieduży ząbek czosnku
  • 2 papryczki chilli (zielone) lub jalapeno
  • 1 pęczek kolendry
  • sok z 1 limonki
  • sól i grubo/świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Świeża salsa meksykańska
pomidory bez skóry i pestek posiekaj na drobną kosteczke cebule posiekaj na jeszcze drobniejszą kosteczke czosnek posiekaj jeszcze drobniej (tylko nie przecieraj!) papryczki bez pestek i żyłek w środku - posiekaj (drobno), jeżeli chcesz aby była naprawdę ostra - zostaw pestki i żyłki kolendrę poszatkuj - z łodyżkami (jeżeli jest z doniczki, łodyżki są cienkie, jeżeli są grubsze, można sobie darować(mycie kolendry - po wycięciu z doniczki najlepiej wrzuć do miski z zimna woda cały piach i brud spadną na dno, na wierzchu zostanę łodygi i liście) zmieszaj wszystko razem, dopraw sokiem z limonki, solą (nie za dużo) i pieprzem.po wymieszaniu zaklej folia i wstaw do lodówki