pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Świeżeninka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

tradycyjne danie robione tylko podczas "świniobicia"

Świeżeninka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świeżeninka

 

  • 20 dag wątróbka,
  • 50 dag słonina,
  • 30 dag łopatka bez kości,
  • 3 cebula,
  • sól do smaku,
  • przyprawa do grilla,

 

Sposób przygotowania:

Świeżeninka
Składniki mięsne od uboju i momentu rozbioru tucznika mogą mieć maksymalnie kilka godzin za nim trafią na patelnię. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w paski słoninę, solimy i mocno wytapiamy. Następnie wysmażone skwarki przekładamy do miski, część tłuszczu wylewamy, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w paski łopatkę. Solimy i smażymy na rumiano po czym usmażone mięso przekładamy do skwarek. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną w paski cebulę, gdy zacznie się rumienić dodajemy paski wątróbki. Po 5-8 minutach dodajemy wcześniej usmażone łopatkę i skwarki, przyprawiamy przyprawą do grilla, mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami w mundurkach.
Świeżeninka
Świeżeninka