Sposób przygotowania:
Świeżynka z szynkiETAP 1:
Mięso z szynki wieprzowej umyć i osuszyć a następnie pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać ok. 1 łyżkę smalcu i poukładać kawałki mięsa.
Zrumienić mięso ze wszystkich stron. Gdy się przyrumieni doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką w proszku i roztartym majerankiem. Wymieszać.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Cebulę dodać do mięsa. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć aż mięso będzie miękkie. Na początku wytopi się sporo soku z cebuli i w tym sosie mięso powinno się dusić.
Świeżynka powinna być dobra jak cały płyn odparuje. Na koniec patelnię odkryć i podsmażyć mięso jeszcze kilka minut. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami.