katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1599]

Łopatka w sosie z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny dodatek do ziemniaków czy też różnego rodzaju klusek. Mogą być ziemniaczane, kładzione czy też parowce.

Łopatka w sosie z pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Łopatka w sosie z pieczarkami

 

  • łopatka wieprzowa ok 60 dag
  • cebula 1 szt czosnek 1-2 ząbki
  • mielony susz z kani ok 1 łyżka
  • pieczarki ok 6 szt
  • mielony kminek szczypta
  • cukier szczypta
  • sol i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Łopatka w sosie z pieczarkami
Mięso myjemy osuszamy i kroimy na dowolne kawałki. Podsmażamy na oleju i dodajemy pokrojona cebulę, czosnek i pokrojone pieczarki. Wszystko chwile smażymy i podlewamy bulionem czy też rosołem.

Dodajemy pieprz świeżo mielony, szczyptę zmielonego kminku, szczyptę cukru i zmielony susz z kani.

Wszystko mieszamy i podlewamy trochę bulionem albo wodą. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości.

Sos zagęszczamy mąką.
Łopatka w sosie z pieczarkami
Umyte i osuszone mięso kroimy na kawałki .
Łopatka w sosie z pieczarkami
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Łopatka w sosie z pieczarkami
Mięso podsmażamy dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki.
Łopatka w sosie z pieczarkami
Dodajemy też zmieloną suszoną kanię i zagęszczamy sos mąką.
Łopatka w sosie z pieczarkami
Mięso podane na obiad.