Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Grillowane szaszłyki z wołowymi klopsikami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szaszłyki które jako pierwsze zniknęły z półmiska pełnego smakołyków z grilla. Wyraziste klopsiki wołowe w towarzystwie cukinii i pieczarek a całość posypana orzeźwiającym szczypiorkiem. Pycha :)

Grillowane szaszłyki z wołowymi klopsikami

Składniki:

Grillowane szaszłyki z wołowymi klopsikami

 

  • Klopsiki:
  • 500 g zmielonego karku wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba namoczone w mleku
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Grillowane szaszłyki z wołowymi klopsikami
Klopsiki:Mięso przełożyć do miski, dodać odciśnięte z mleka kromki chleba i musztardę, wbić jajko oraz doprawić przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku,solą i pieprzem.

Wsypać bułkę tartą.

Dłońmi wyrobić masę mięsną do połączenia się składników.

Pieczarki obrać , każdą przekroić na pół, cukinię pokroić w grube pół plastry.

Na patyki od szaszłyka nabijać na przemian pieczarkę, klopsika( przyklejając go dłońmi do patyka aby nie pękł) oraz cukinię.

Grillować na rumiano z obu stron.

Gotowe szaszłyki posypać szczypiorkiem.

Podawać np. z ulubionym sosem i sałatką ze świeżych warzyw.