slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Frittata jajeczna pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na delikatną frittatę jajeczną z warzywami i serem. Robi się ją bardzo szybko i super smakuje. Polecam.

Frittata jajeczna pieczona

Składniki:

Frittata jajeczna pieczona

 

  • 4 jajka L
  • 1 średnia marchewka
  • pół cebuli średniej
  • pół małej cukinii
  • 100 g mozzarelli
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka płatków suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Frittata jajeczna pieczona
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki (1-2mm). Cebulkę kroimy drobno a cukinię w małą kosteczkę wraz ze skórką. Mieszamy warzywa razem.

Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Przekładamy do silikonowej foremki (ja miałam keksówkę 10x25 cm).

Jajka rozbijamy, przelewamy do miseczki i dodajemy przyprawy. Roztrzepujemy jajka i polewamy nimi warzywka.

Wstawiamy foremkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopnii. Upieczoną wyjmujemy i studzimy. Kroimy jeszcze ciepłą ale nie gorącą.

Smacznego

Tagi:

dania jajka