iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Potrawka ze schabu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis stary, więc wiele osób go zna, ale tym co nigdy nie próbowali można go przypomnieć. Do mięsa idealnie pasuje ryż, kluseczki lub tylko pieczywo.

Potrawka ze schabu

Składniki:

Potrawka ze schabu

 

Sposób przygotowania:

Potrawka ze schabu
Schab pokroić w cienkie paseczki, posypać solą oraz pieprzem, 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i obsmażyć na nim na złoty kolor mięso, następnie przełożyć na talerz.

Do tłuszczu na patelni dołożyć 2 łyżki masła i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.

Kiedy cebula się podsmaży dodajemy na patelnię pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę w paseczki i zrumienione mięso.

Dusimy razem około 10 minut. Po tym czasie dolewamy całą puszkę pomidorów razem z sokiem. Dokładamy ogórka pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i dusimy kolejne 15 minut ( gdyby zaszła potrzeba to można dolać troszkę wody), przed podaniem posypać zieloną pietruszką.