misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Świnka-skarbonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

skarbonka-spodoba sie wielu.....

Świnka-skarbonka

Składniki:

Świnka-skarbonka

 

  • CIASTO:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 20 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 23 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • DO DEKORACJI:
  • 25 dag surowej masy marcepanowej
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 2 brązowe pastylki czekoladowe na oczy
  • czekoladowe monety

 

Sposób przygotowania:

Świnka-skarbonka
Masło utrzeć mikserem na pianę. Nie przerywając ucierania, dodać cukier, szczyptę soli, jajka i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem i budyniem waniliowym, przesiać przez sitko bezpośrednio do masy. Dodać mleko i migdały, całość dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką i napełnić przygotowanym ciastem. Piec 50-55minut w temp 170-190stC. przestudzić w formie, wyłożyć na deskę kuchenną i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zupełnie zimne ciasto okroić ostrym nożem ze wszystkich stron, tak by powstała bryła, która utworzy tułów świnki. Masę marcepanową zagnieść z przesianym cukrem pudrem i kilkoma kroplami czerwonego barwnika. Przygotowany marcepan ułożyć między dwoma kawałkami przezroczystej folii i cieniutko rozwałkować. Owinąć świnkę, zwisające brzegi odciąć nożem. Z marcepanowego wałeczka uformować zakręcony ogonek i przytwierdzić do ciasta. Z reszty masy uformować uszy i ryjek. Przykleić oczy z pastylek czekoladowych. Na grzbiecie świnki zrobić podłużne nacięcie – otwór skarbonki – i umieścić w nim czekoladową monetę.