Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Swojska sałatka orkiszowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bogate źródło błonnika pokarmowego, wit. E, D i A, kwasu krzemowego, cynku, miedzi czy choćby selenu. Co takiego? Orkisz!

Swojska sałatka orkiszowa

Składniki:

Swojska sałatka orkiszowa

 

  • 3 łyżki soczewicy czerwonej
  • pół (jeśli jest duży) ogórka
  • pół (jeśli jest spora ;)) cukini
  • średnia marchewka
  • pół cebuli
  • 3 rzodkiewki
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • suszona pietruszka
  • 100g boczku parzonego
  • około 3 szklanek ziaren orkiszu

Sposób przygotowania:

Swojska sałatka orkiszowa
3 szklanki orkiszu zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy około 2-3 godzin aż zmięknie. Odcedzamy. Boczek kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na patelni. Ogórek, cukinię oraz marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Razem z cebulą i rzodkiewką kroimy je drobno. Marchewkę dodajemy do soczewicy i razem gotujemy (tak jak jest napisane na opakowaniu tej drugiej). Po tym czasie odcedzamy je na sitku. Łączymy wszystko razem: orkisz, warzywa, boczek. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną pietruszką. Na koniec dodajemy trzy łyżki majonezu i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego!

Tagi:

soczewica