Sposób przygotowania:
Swojska zupa serowo-kalafiorowa
1. Kalafior umyj i podziel na różyczki, selera i pora zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
2. Umieść warzywa w garnku, zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw (15 minut)
3. W oddzielnym garnuszku rozpuść masło. Przygotuj trzepaczkę. Do masła dorzuć mąkę i intensywnie mieszając dodawaj po trochu mleko (tak jak przy sosie beszamelowym)
4. Kiedy uzyskasz gładki sos, dodaj starty ser i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Dolej sos do zupy i dobrze wymieszaj.
2. Umieść warzywa w garnku, zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw (15 minut)
3. W oddzielnym garnuszku rozpuść masło. Przygotuj trzepaczkę. Do masła dorzuć mąkę i intensywnie mieszając dodawaj po trochu mleko (tak jak przy sosie beszamelowym)
4. Kiedy uzyskasz gładki sos, dodaj starty ser i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Dolej sos do zupy i dobrze wymieszaj.