haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Swojska zupa serowo-kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsta, kremowa i sycąca! Doskonała na codzienny lunch, ale też świetnie pasuje, jako pierwsze danie na niedzielny obiad.

Swojska zupa serowo-kalafiorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Swojska zupa serowo-kalafiorowa

 

Sposób przygotowania:

Swojska zupa serowo-kalafiorowa
1. Kalafior umyj i podziel na różyczki, selera i pora zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

2. Umieść warzywa w garnku, zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw (15 minut)

3. W oddzielnym garnuszku rozpuść masło. Przygotuj trzepaczkę. Do masła dorzuć mąkę i intensywnie mieszając dodawaj po trochu mleko (tak jak przy sosie beszamelowym)

4. Kiedy uzyskasz gładki sos, dodaj starty ser i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Dolej sos do zupy i dobrze wymieszaj.
Swojska zupa serowo-kalafiorowa
Kalafior, pietruszkę i seler zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
Swojska zupa serowo-kalafiorowa
Robimy sos beszamelowy i dodajemy do niego starty ser.
Swojska zupa serowo-kalafiorowa
Sos dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy.
Swojska zupa serowo-kalafiorowa
Gotowa zupę doprawiamy papryką i gałką muszkatołową.