Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 946]

Żurek na białej kiełbasie i żeberkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny żurek, który u nas w domu jemy nie tylko na Wielkanoc. Serwowany z kawałkami jajka, białej kiełbasy oraz ugotowanego żeberka.

Żurek na białej kiełbasie i żeberkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na białej kiełbasie i żeberkach

 

  • 600 gram żeberek wieprzowych
  • 600 gram białej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora (zielona część)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 czubata łyżka chrzanu
  • 1 litr zakwasu na żurek
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Żurek na białej kiełbasie i żeberkach
Marchewki, pietruszkę oraz cebulę obieramy, pora dokładnie płuczemy. Wrzucamy warzywa do garnka razem z żeberkiem, dodajemy sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę. 

Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy 15 minut.

Dodajemy majeranek i znów gotujemy 15 minut. Następnie wyjmujemy z wywaru warzywa i wlewamy zakwas. Dodajemy chrzani gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz z kawałkami kiełbasy i mięsa z ugotowanego żeberka. 
Żurek na białej kiełbasie i żeberkach
Wrzucamy warzywa do garnka razem z żeberkiem, dodajemy sól, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Żurek na białej kiełbasie i żeberkach
Zalewamy wszystko wodą i gotujemy przez godzinę.
Żurek na białej kiełbasie i żeberkach
Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy 15 minut.
Żurek na białej kiełbasie i żeberkach
Dodajemy majeranek i znów gotujemy 15 minut.