Sposób przygotowania:
Żurek na białej kiełbasie i żeberkach
Marchewki, pietruszkę oraz cebulę obieramy, pora dokładnie płuczemy. Wrzucamy warzywa do garnka razem z żeberkiem, dodajemy sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę.
Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy 15 minut.
Dodajemy majeranek i znów gotujemy 15 minut. Następnie wyjmujemy z wywaru warzywa i wlewamy zakwas. Dodajemy chrzani gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz z kawałkami kiełbasy i mięsa z ugotowanego żeberka.
Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy 15 minut.
Dodajemy majeranek i znów gotujemy 15 minut. Następnie wyjmujemy z wywaru warzywa i wlewamy zakwas. Dodajemy chrzani gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz z kawałkami kiełbasy i mięsa z ugotowanego żeberka.
biedroneczki