Sposób przygotowania:
Żurek świąteczny
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować.
Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć razem na oleju.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z ziemniakami, dodać zakwas i gotować ok 10 minut razem na wolnym ogniu.
Żurek doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
Podawać z jajkami na twardo.
Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć razem na oleju.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z ziemniakami, dodać zakwas i gotować ok 10 minut razem na wolnym ogniu.
Żurek doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
Podawać z jajkami na twardo.