Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 285]

Żurek świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

żurek z parzona białą kiełbasą jajkami na twardo i ziemniaczkami w kosteczkę, aromatu nadaje podsmażony boczek i czosnek przeciśnięty przez praskę

Żurek świąteczny

Składniki:

Żurek świąteczny

 

  • zakwas na żurek - 1/2 litra
  • biała kiełbasa parzona - 4 szt
  • jajka na twardo -6 szt
  • boczek wędzony -10 dag
  • ziemniaki - 6 szt
  • olej - 1 łyżka
  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 5 ząbków
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Żurek świąteczny
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować.

Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć razem na oleju.

Zawartość patelni przełożyć do garnka z ziemniakami, dodać zakwas i gotować ok 10 minut razem na wolnym ogniu.

Żurek doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.

Podawać z jajkami na twardo.

Tagi:

zupa żurek