Sposób przygotowania:
Swojski omlet wakacyjny
Ugotowane i ostudzone ziemniaki obrałam ze skórki i pokroiłam w plastry. Fasolkę pokroiłam w 2 cm kawałki. Pomidora sparzyłam, zdjęłam z niego skórkę i pokroiłam w półplasterki. Na żaroodpornej patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam ziemniaki. Następnie dodałam fasolkę, wymieszałam i rozłożyłam na wierzchu pomidory. Całość posypałam solą i pieprzem. Włączyłam piekarnik: górna grzałka, 150 stopni. Jajka wybiłam do miski, dodałam 5 łyżek zimnej wody, sól i pieprz, dokładnie wymieszałam. Masę jajeczną wylałam na warzywa i smażyłam podnosząc brzegi omletu tak, aby nieścięte jajko spływało pod spód. Po ok. 5 minutach posypałam omlet serem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na kolejne 5-7 minut (do momentu, aż ser się roztopił, a jajka ścięły, ale nie wysuszyły). Na talerzach posypałam listkami świeżej bazylii.