Sposób przygotowania:
Swojski ser z mikrofalówki
Twaróg włożyć do miski wykonanej z materiału żaroodpornego nadającego się do użycia w mikrofali i przechowywać przez ok 2 dni w temperaturze pokojowej. Do tego celu można użyć twarogu, który jest już zgorzkniały i nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Następnie wymieszać go z sodą i odstawić jeszcze na minimum 5 godzin. Gdy twaróg się zeszkli wstawić go do mikrofalówki i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie wyjąć, dodać 3 łyżki margaryny, wymieszać i znowu smażyć 1 min w mikrofalówce. Następnie dodać 1 rozbełtane jajko, 1 łyżeczkę kminku, wymieszać i znowu smażyć w mikrofalówce przez 1 minutę. Gdy ser będzie już gotowy przelać go do mniejszych pojemników i odstawić do zastygnięcia. Gdy ostygnie i zastygnie przechowywać go w lodówce. W takiej postaci można przechowywać go około 1 tyg.
jaNina
kasienka26
Nie każdy ma dostęp do wiejskiego sera, ale owszem często robię go z wiejskiego, przepis w moim przypadku jest ten sam. Jak napisałam w przepisie najlepiej nadaje się do tego ser, który jest już zgorzkniały (miałam na myśli stary ser), do którego następnie dodałam sodę, w taki sposób ser zgliwiał, a przynajmniej u mnie tak mówi się szklisty twaróg, podczas przygotowywania sera.