kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Swojski ser z mikrofalówki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy ser, który robiły nasze babcie (tylko bez używania mikrofalówki:))

Swojski ser z mikrofalówki

Składniki:

Swojski ser z mikrofalówki

 

  • 400 gram twarogu
  • 3 łyżki margaryny
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Swojski ser z mikrofalówki
Twaróg włożyć do miski wykonanej z materiału żaroodpornego nadającego się do użycia w mikrofali i przechowywać przez ok 2 dni w temperaturze pokojowej. Do tego celu można użyć twarogu, który jest już zgorzkniały i nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Następnie wymieszać go z sodą i odstawić jeszcze na minimum 5 godzin. Gdy twaróg się zeszkli wstawić go do mikrofalówki i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie wyjąć, dodać 3 łyżki margaryny, wymieszać i znowu smażyć 1 min w mikrofalówce. Następnie dodać 1 rozbełtane jajko, 1 łyżeczkę kminku, wymieszać i znowu smażyć w mikrofalówce przez 1 minutę. Gdy ser będzie już gotowy przelać go do mniejszych pojemników i odstawić do zastygnięcia. Gdy ostygnie i zastygnie przechowywać go w lodówce. W takiej postaci można przechowywać go około 1 tyg.

Tagi:

jajko jajka