BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1346]

Kruchy placek ze śliwką i kruszonką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką jest faworytem w moim domu,dlatego gdy jest sezon na śliwki, to nie może ich zabraknąć w mojej zamrażarce. Ciasto jest proste w wykonaniu, tak jak i kruszonka która przygotowana na maśle smakuje wyśmienicie.

Kruchy placek ze śliwką i kruszonką Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kruchy placek ze śliwką i kruszonką

 

  • Ciasto;
  • mąka pszenna 300 g,
  • masło zimne 200 g,
  • cukier 120 g,
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki,
  • żółtka 2,
  • śmietana gęsta 1 łyżka,
  • sól 1/3 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

 

  • Kruszonka;
  • masło zimne 50 g,
  • cukier drobny 50 g,
  • mąka pszenna 100 g,
  • Składniki na kruszonkę można podwoić,zależy ile chcemy uzyskać kruszonki,

 

  • Dodatkowo;
  • śliwki około 700 - 800 g,
  • cukier puder łyżki 3,

Sposób przygotowania:

Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Do miski przesiać mąkę, oba cukry i sól.

Dodać zimne masło pokrojone w kawałki.

Składniki posiekać nożem,dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. 

Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

W między czasie rozmrozić śliwki.

Kruszonka;

Do miski wsypać mąkę, cukier oraz kawałki masła i rozdrabniać składniki palcami, by powstały grudki, czyli nasza kruszonka.

Kruszonkę włożyć do lodówki.

Z lodówki wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 1 cm.

Ciasto włożyć do średniej wielkości blaszki, oprószyć delikatnie mąką.

Na wierzchu ułożyć śliwki, pamiętając o tym aby śliwki ułożyć skórką do dołu, śliwki lekko wcisnąć w ciasto,a następnie posypać kruszonką.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 - 45 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem. 



Czas przygotowania do 60 minut + czas pieczenia.
Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Mąkę, cukier i sól przesiać do miski wymieszać
Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Dodać zimne kawałki masła, posiekać nożem oraz śmietanę
Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Szybko zagnieść gładkie ciasto,formując kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki
Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Rozwałkować na grubość około 1 cm,włożyć do blaski, nakłuć widelcem
Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Na cieście ułożyć śliwki skórką do góry, wierch posypać kruszonką
Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Piec w 180 stopniach około 40 - 45 minut
Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem