SUPERPRZEPIS

sypany jabłecznik

  • aginaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
sypany jabłecznik Więcej zdjęć (5)

Pyszne i szybkie ciasto bez wyrabiania...

Składniki:

sypany jabłecznik

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 margaryny Kasii
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

sypany jabłecznik
Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy giazda nasienne i ścieramy na tarce albo na maszynce do surówek. Do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą lub mąką małej tortownicy wsypujemy 1/3 proszku. Następnie 1/3 jabłek i tak robimy 3 warstwy proszek- jabłka. Na samą górę ścieramy margarnę, dobrze jak jest wcześniej zamrożona, ale ja nie miałąm tyle czasu :) Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
sypany jabłecznik
Obrane jabłka, bez gniazd nasiennych ścieramy na maszynce
sypany jabłecznik
Na wysmarowaną blachę wsypujemy 1/3 sypkich składników
sypany jabłecznik
Następnie 1/3 startych jabłek i tak robimy 3 warstwy
sypany jabłecznik
Na koniec ścieramy margarynę, można wcześniej ją zamrozić