Sposób przygotowania:
Syrnyky z bakaliami
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, przepłukać, odsączyć na sitku, a nastepnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier puder, szczypę soli i mąkę. Całość wymieszać do połączenia składników. Nie trzeba miksować. Do masy serowej dodać rodzynki i migdały, wymieszać.Smażyć na rozgrzanej patelni lekko spryskanej olejem kładąc porcje ciasta łyżką, podobnie jak racuchy. Podawać z jogurtem waniliowym i świeżymi borówkami amerykańskimi lekko oprószone cukrem pudrem. *skorzystałam z tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/syrnyky-2# *z tej porcji wyszło mi 9 syrnyków *zrezygnowałam z panierowania w mące, choć autorka przepisu to robiła