anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Syrnyky z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Syrnyky, to serowe placuszki bardzo popularne w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Znakomicie smakują podane na śniadanie lub podwieczorek.

Syrnyky z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Syrnyky z bakaliami

 

  • twaróg – 250 g
  • jajko – 1 szt.
  • cukier puder – 1 łyżka
  • mąka tortowa – 2 łyżki
  • rodzynki – 2 łyżki
  • blanszowane migdały w słupkach – 2 łyżki
  • olej rzepakowy – do smażenia
  • sól – szczypta

 

Sposób przygotowania:

Syrnyky z bakaliami
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, przepłukać, odsączyć na sitku, a nastepnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier puder, szczypę soli i mąkę. Całość wymieszać do połączenia składników. Nie trzeba miksować. Do masy serowej dodać rodzynki i migdały, wymieszać.Smażyć na rozgrzanej patelni lekko spryskanej olejem kładąc porcje ciasta łyżką, podobnie jak racuchy. Podawać z jogurtem waniliowym i świeżymi borówkami amerykańskimi lekko oprószone cukrem pudrem. *skorzystałam z tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/syrnyky-2# *z tej porcji wyszło mi 9 syrnyków *zrezygnowałam z panierowania w mące, choć autorka przepisu to robiła
Syrnyky z bakaliami
Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Syrnyky z bakaliami
Do masy serowej dodać rodzynki i migdały, wymieszać.
Syrnyky z bakaliami
Smażyć na rozgrzanej patelni lekko spryskanej olejem.
Syrnyky z bakaliami
Podawać z jogurtem waniliowym i świeżymi borówkami.

Tagi:

jajko jajka