misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Szachownica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne maślane drobne ciasteczka na spotkanie z przyjaciółmi...

Szachownica

Składniki:

Szachownica

 

 

Sposób przygotowania:

Szachownica

Masło wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Jedną część zagnieść z kakao. Każde ciasto rozwałkować pomiędzy  kawałkami folii na grubość ok. 5 mm


Szachownica:


Ciasta rozwałkowane pokroić w paseczki o szerokości ok. 5 mm . Składać na przemian paseczki białe i czarne (6 lub 9 paseczków). Docisnąć, przełożyć na tacę,  przykryć folią i włożyć do lodówki na ok.2 godziny.


Następnie pociąć  ciasto w 5 mm plasterki i układać na blachach posmarowanych lub wyłożonych papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni.

SMACZNEGO!



UWAGA!

Zamiast wałkować ciasto możemy toczyć na stolnicy długie wałeczki, które na przemian dociskamy.