Sposób przygotowania:
SzachownicaMasło wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Jedną część zagnieść z kakao. Każde ciasto rozwałkować pomiędzy kawałkami folii na grubość ok. 5 mm
Szachownica:
Ciasta rozwałkowane pokroić w paseczki o szerokości ok. 5 mm . Składać na przemian paseczki białe i czarne (6 lub 9 paseczków). Docisnąć, przełożyć na tacę, przykryć folią i włożyć do lodówki na ok.2 godziny.
Następnie pociąć ciasto w 5 mm plasterki i układać na blachach posmarowanych lub wyłożonych papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni.
SMACZNEGO!
UWAGA!
Zamiast wałkować ciasto możemy toczyć na stolnicy długie wałeczki, które na przemian dociskamy.