Sposób przygotowania:
Szachownica z masą serową
SPÓD: Do miski dać margarynę, cukier i śmietanę. Dokładnie utrzeć. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto przełożyć do lodówki. Po ok. 30 minutach wyjąć ciasto i wyłożyć na brytfannę. Piec ok. 12 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i odłożyć.
PASKI: Do większego garnuszka dać: wino, cukier, kakao i margarynę. Roztopić. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie dodać jajka i miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do masy. Wymieszać. Masę przełożyć na brytfannę i piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć i pokroić w paski ok. 2,5 cm.
MASA SEROWA: Jajka ubić z cukrem, dodać ser z wiaderka. Następnie mąkę, budyń i śmietanę. Na spód wyłożyć co kawałek pocięte paski zostawiając mniej więcej takie same odstępy. W wolne miejsca nałożyć masę serową.
Na drugi rząd na masę serową wyłożyć paski czarne a na czarne paski (z pierwszego rzędu) masę serową, tworząc szachownicę. Piec w piekarniku wszystko jeszcze ok. 5 minut.
PASKI: Do większego garnuszka dać: wino, cukier, kakao i margarynę. Roztopić. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie dodać jajka i miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do masy. Wymieszać. Masę przełożyć na brytfannę i piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć i pokroić w paski ok. 2,5 cm.
MASA SEROWA: Jajka ubić z cukrem, dodać ser z wiaderka. Następnie mąkę, budyń i śmietanę. Na spód wyłożyć co kawałek pocięte paski zostawiając mniej więcej takie same odstępy. W wolne miejsca nałożyć masę serową.
Na drugi rząd na masę serową wyłożyć paski czarne a na czarne paski (z pierwszego rzędu) masę serową, tworząc szachownicę. Piec w piekarniku wszystko jeszcze ok. 5 minut.