Sposób przygotowania:
Seromakowiec a'la szachownica
MASA MAKOWA: Mak zalać wrzątkiem tak, aby woda była 2-3cm ponad makiem. Przemieszać i odstawić najlepiej na noc. W ten sposób wszystkie zanieczyszczenia wypłyną na wierzch. Zlać wodę. Mak zmielić 3 krotnie. Wymieszać z pozostałymi składnikami masy oprócz białek, które należy ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie razem z makiem. Formę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia, boki również. Wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 180 *C przez 25min. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
SPÓD: wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Wylepić spód formy 23x33 wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec 10min.
MASA SEROWA: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Później po trochę ser (użyłam tego z wiaderka) budyń i ekstrakt. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Podpieczony spód ściągnąć z papieru. Formę wyłożyć świeżym papierem, położyć spód. Upieczony mak wyjąć i na desce do krojenia pokroić wzdłuż na paski (5 szt) Parę łyżek sera rozsmarować na spodzie. Położyć paski makowe w równych odstępach wzdłuż foremki. Wypełnić odstępy masą serową. Wyłożyć kolejną warstwę pasków makowych i zalać masą serową. Piec w temperaturze 170*C przez ok 50min. Wystudzony seromakowiec polać
POLEWĄ CZEKOLADOWĄ: Cukier puder przesiać z kakao, dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Dodać masło i czekoladę. Rozpuścić na małym ogniu. Smacznego!
SPÓD: wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Wylepić spód formy 23x33 wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec 10min.
MASA SEROWA: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Później po trochę ser (użyłam tego z wiaderka) budyń i ekstrakt. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Podpieczony spód ściągnąć z papieru. Formę wyłożyć świeżym papierem, położyć spód. Upieczony mak wyjąć i na desce do krojenia pokroić wzdłuż na paski (5 szt) Parę łyżek sera rozsmarować na spodzie. Położyć paski makowe w równych odstępach wzdłuż foremki. Wypełnić odstępy masą serową. Wyłożyć kolejną warstwę pasków makowych i zalać masą serową. Piec w temperaturze 170*C przez ok 50min. Wystudzony seromakowiec polać
POLEWĄ CZEKOLADOWĄ: Cukier puder przesiać z kakao, dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Dodać masło i czekoladę. Rozpuścić na małym ogniu. Smacznego!