Sposób przygotowania:
Sernik szachownica
1. Ciasto: Mleko, masło, cukier i kakao zagotować, a następnie ostudzić. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku, miksując. Białka delikatnie wmieszać do masy kakaowej. Ciasto przelać do blaszki 35x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Ostudzone ciasto pokroić wzdłuż na 8 długich pasków. 2. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę, sok oraz ser, zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. 3. Do blaszki 35x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia włożyć 4 paski ciasta, pomiędzy nie wyłożyć masę serową. Na masę ułożyć pozostałe paski ciasta czekoladowego. Luki wypełnić masą. Piec w 180st.C około 50-60 minut do momentu, gdy sernik będzie ścięty z wierzchu. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. 4. Polewa: Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem i masłem, a następnie pozostawić do zgęstnienia. Ostudzony sernik polać polewą czekoladową i udekorować np. wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) Smacznego!
karola25
marietta