Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Szachownica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczna szachownica serowa

Szachownica Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szachownica

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 8 dag masła
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • dodatkowo:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Szachownica
Jajka utrzeć z cukrem na puch.Dodać przesianą mąkę,proszek do pieczenia i kakao.Dodać aromat i wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszki.Piec ok 35 min.w 180*C.Ostudzić.Pokroić w paski.
Ser dwukrotnie przekręcić przez maszynkę.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać ser i budyń,zmiksować.Wszystko połączyć z ubitymi białkami.Dokładnie wymieszać.
Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Najpierw wykładać paski biszkoptu i co 1 cm zostawić wolne miejsce.Następnie wolne miejsca wypełniać masą serową.
Piec ok 45 min w temp.180*C. Wystudzić,posypać cukrem pudrem.
Szachownica
Biszkopt należy po upieczeniu ostudzić i pokroić w paski
Szachownica
Do blaszki naprzemiennie układać paski biszkoptu i mase serową.