Sposób przygotowania:
Szafirowy tort
Biszkopt - zawsze wychodzi wysoki :)Przekrawamy go na 3 częściPRZYGOTOWANIE biszkoptDo miski wbijamy całe jajka ,odrobinę soli i cukier. Miksujemy długo aż piana będzie ok 4 razy większa i będzie prawie biła a cukier nie będzie wyczuwalny Mąkę tortową przesiewamy wraz z budyniem-budyń kupujemy bez cukru i proszkiem do pieczenia 1 łyżeczka . Dodajemy do ubitej piany i lekko mieszamy łyżką już nie miksujemy . Masę wlewamy do tortownicy -24cm . Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 35 min .Wyciągamy z piekarnika i z tortownicy przewracamy do góry spodem i zostawiamy do wystygnięcia .Przecinamy na 3 częsciPierzynka wierzchnia szafirowaMocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozrabiamy w 1/2 szklanki wody . Dodajemy do niej 2 łyżki ubitej śmietany i mieszamy . Zostawiamy 1 łyżkę ,resztę wlewamy do ubitej śmietany i ubijamy jeszcze chwilkę . Zostawioną reszta galaretki kropimy pierzynkę .Masa biała -śmietana 30 % 330 ml - 2 łyżki cukru pudru -1 czubata łyżeczka żelatynyMocno schłodzona śmietane ubijamy z cukrem pudrem ,wlewamy rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody żelatynę ,ubijamy jeszcze momentSzafirowa masa jabłkowa -3 jabłka -1 galaretka szafirowa Jabłka obieramy usuwamy gniazdo nasienne kroimy w małe kawałki i podsmażamy w garneczku jak trochę zmiękną dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzątku galaretkę .Mieszamy gdy zacznie tężeć smarujemy masą biszkopt . Dekoracja Boki tortu smarujemy dowolną masą i przyklejamy nadziewane rurki.Wkładamy do lodówki mocno chłodzimy
Edward mistrz kuchni
iwa643
:) nie ma sprawy pozdrawiam
msewka
marietta