Sposób przygotowania:
Szagówki
Ziemniaki obrać , umyć i ugotować , najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wtedy nie będą się tak kleić i łatwiej będzie nam wyrobić ciasto. Ugotowane i przestudzone ziemniaki najlepiej zmielić w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach, wbić jajko, osolić i wyrabiać ciasto dosypując mąkę do puki ciasto nie przestanie się kleić i stanie się elastyczne. Wówczas na blacie posypanym mąką "ukulać" z ciasta dosyć wąski wałek , coś na kształt węża :) i ostrym nożem kroić w poprzek na kluski. Kluski wrzucać do osolonej, wrzącej wody i gotować 5-10 min. od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Najlepiej na samym początku ugotować 1-2 kluski próbne i ocenić czy nie potrzeba dodać do ciasta mąki. Szagówki można podawać z podsmażonym boczkiem ja jednak najczęściej serwuję je jako dodatek do pieczeni, z pysznym sosikiem i buraczkami z chrzanem.