Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Szakszuka - jajka w aromatycznym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szakszuka to danie znane m. in. w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „bałagan”. Polecam. :)

Szakszuka - jajka w aromatycznym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szakszuka - jajka w aromatycznym sosie

 

  • dla jednej osoby:

 

 

Sposób przygotowania:

Szakszuka - jajka w aromatycznym sosie
Cebule posiekać w piórka, czosnek w drobną kostkę, paprykę czerwoną i (pomidory po sparzeniu i obraniu ze skórki) w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć chwilę, następnie wrzucić paprykę oraz czosnek, podsmażyć. Dolać ok. 3-4 łyżki wody. Do składników dodać pomidory oraz sól. Dusić razem pod przykryciem ok. 5 minut aż pomidory się rozpadną i powstanie sos. Dodać paprykę słodką, pieprz oraz cynamon, wymieszać. Odgarnąć łyżką warzywa, aby na środku powstało zagłębienie. Wbić w nie jajko i dusić pod przykryciem lub bez przykrycia, aż białko będzie ścięte. Podawać posypane natką.
Szakszuka - jajka w aromatycznym sosie
Cebulę podsmażyć, następnie dodać paprykę i czosnek.
Szakszuka - jajka w aromatycznym sosie
Podlać ok. 3-4 łyżkami wody i dusić parę minut.
Szakszuka - jajka w aromatycznym sosie
Dodać pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem.
Szakszuka - jajka w aromatycznym sosie
Wbić do sosu jajko i dusić pod przykryciem aż białko się zetnie.

Tagi:

jajko jajka