Sposób przygotowania:
Szakszuka a`la caprese
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, przekładamy do miski z lodem a następnie obieramy ze skórki. Obrane pomidory kroimy w kostkę. Mozzarellę kroimy w kostkę.
Na patelni (jednej dużej lub dwóch małych) podduszamy na oliwie lub maśle przez 2-3 minuty pokrojone pomidory.
Kiedy pomidory puszczą trochę soku (jeśli pomidory były suche wlewamy do nich odrobinę wody), robimy w nich 4 wgłębienia w które ostrożnie wbijamy jajka, całość posypujemy pokrojoną mozzarellą i oprószamy solą i pieprzem – przykrywamy pokrywką i dusimy je jeszcze 3-5 minut lub do momentu kiedy całe białko się zetnie, ale żółtko nadal będzie płynne.
Podnosimy pokrywkę posypujemy jajka posiekaną natką bazylii i serwujemy od razu np. z grzankami, smacznego ;D
Na patelni (jednej dużej lub dwóch małych) podduszamy na oliwie lub maśle przez 2-3 minuty pokrojone pomidory.
Kiedy pomidory puszczą trochę soku (jeśli pomidory były suche wlewamy do nich odrobinę wody), robimy w nich 4 wgłębienia w które ostrożnie wbijamy jajka, całość posypujemy pokrojoną mozzarellą i oprószamy solą i pieprzem – przykrywamy pokrywką i dusimy je jeszcze 3-5 minut lub do momentu kiedy całe białko się zetnie, ale żółtko nadal będzie płynne.
Podnosimy pokrywkę posypujemy jajka posiekaną natką bazylii i serwujemy od razu np. z grzankami, smacznego ;D
SylaUla
Igraszki Losu