Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Szakszuka a`la caprese

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jajka w pomidorach na sposób włoski z mozzarellą i bazylią polecają się nie tylko na śniadania, w gorące dni spokojnie stanowić mogą lekki obiad, polecam :D

Szakszuka a`la caprese

Składniki:

Szakszuka a`la caprese

 

Sposób przygotowania:

Szakszuka a`la caprese
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, przekładamy do miski z lodem a następnie obieramy ze skórki. Obrane pomidory kroimy w kostkę. Mozzarellę kroimy w kostkę.

Na patelni (jednej dużej lub dwóch małych) podduszamy na oliwie lub maśle przez 2-3 minuty pokrojone pomidory.

Kiedy pomidory puszczą trochę soku (jeśli pomidory były suche wlewamy do nich odrobinę wody), robimy w nich 4 wgłębienia w które ostrożnie wbijamy jajka, całość posypujemy pokrojoną mozzarellą i oprószamy solą i pieprzem – przykrywamy pokrywką i dusimy je jeszcze 3-5 minut lub do momentu kiedy całe białko się zetnie, ale żółtko nadal będzie płynne.

Podnosimy pokrywkę posypujemy jajka posiekaną natką bazylii i serwujemy od razu np. z grzankami, smacznego ;D

Tagi:

danie