Sposób przygotowania:
Szakszuka z papryką i szpinakiemETAP 1:

Przygotowujemy składniki.
Warzywa myjemy. Pomidory parzymy i ściągamy skórkę. Miąższ pomidorów kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.
Jajka opłukujemy.
ETAP 2:

Na małej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej paprykę do miękkości.
ETAP 3:

Dodajemy pomidory, smażymy razem ok. 2-3 minut. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodką paprykę, chili.
ETAP 4:

Wrzucamy osuszony szpinak. Smażymy, aż liście szpinaku "zwiędną".
ETAP 5:

Warzywa przesuwamy tak, aby zrobić dwie luki na jajka.
Wbijamy jajka i smażymy ok. 3-4 minut, aby białka się ścięły, a żółtka pozostały płynne. Jajka oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Danie posypujemy szczypiorkiem.
SylaUla