Sposób przygotowania:
Greckie bifteki pieczone w sosie śródziemnomorskim
► Bifetki: mielone i siekane mięso wymieszać z bułką tartą, cebulą, paprykakremem i koncentratem pomidorowym. Następnie doprawić przyprawą do gyrosa, słotką papryką, zielem angielskim, oregano i solą. Jeśli ktoś chce, to można wewnątrz wypełnić odrobiną fety. Z mięsnej masy formować płaskie, podłużne bifteki i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
► Sos: w naczyniu połączyć masło z cebulą, czosnkiem, przecierem pomidorowym i serkiem ziołowo - śmietankowym. Doprawić przyprawą do pizzy, słotką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie wlać śmietanę i mleko i wszystko razem zmiksować blenderem.
► Naczynie żaroodporne wstawić do rozgrzanego piekarniku i zapiekać na dolnym ruszcie przez około 25 munut w 230C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Następnie odlać powstały nadmiar tłuszczu, polać sosem i zapiekać przez kolejne 20 munut w 200C / Górne - Dolne żródło ciepła /.
► Sos: w naczyniu połączyć masło z cebulą, czosnkiem, przecierem pomidorowym i serkiem ziołowo - śmietankowym. Doprawić przyprawą do pizzy, słotką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie wlać śmietanę i mleko i wszystko razem zmiksować blenderem.
► Naczynie żaroodporne wstawić do rozgrzanego piekarniku i zapiekać na dolnym ruszcie przez około 25 munut w 230C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Następnie odlać powstały nadmiar tłuszczu, polać sosem i zapiekać przez kolejne 20 munut w 200C / Górne - Dolne żródło ciepła /.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2