Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Greckie bifteki pieczone w sosie śródziemnomorskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Greckie bifteki nadziewa się z greckim twardym serem, o słonym i lekko słodkim smaku - alternatywnie użyłem sera feta.

Greckie bifteki pieczone w sosie śródziemnomorskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Greckie bifteki pieczone w sosie śródziemnomorskim

 

 

  • Bifteki
  • 1) 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe)
  • 1) 500 g mięsa siekanego (wołowe)
  • 2) 3 cebule (pokroić w drobną kostkę)
  • 3) 5 łyżeczek bułki tartej
  • 4) 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5) 1 łyżeczka paprykakremu
  • 6) 2,5 łyżeczki przyprawy (do gyrosa)
  • 7) 1 łyżeczka ziela angielskiego (mielone)
  • 8) 2 łyżeczki słodkiej papryki (mielona)
  • 9) 3 łyżeczki oregano (suszone)
  • 10) 3 łyżeczki soli

 

  • Sos:
  • 1) 40 g masła
  • 2) 1 cebula (posiekać)
  • 3) 1 ząbek czosnku (posiekać)
  • 4) 50 g przecieru pomidorowego
  • 5) 100 g serka (ziołowo - śmietankowy)
  • 6) 1,5 łyżeczka przyprawy (do pizzy)
  • 7) 1,5 łyżeczki słodkiej papryki (mielona)
  • 8) 2 łyżeczki ziół prowansalskich (suszone)
  • 9) 200 g śmietany
  • 10) 150 g mleka
  • 11) przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Greckie bifteki pieczone w sosie śródziemnomorskim
► Bifetki: mielone i siekane mięso wymieszać z bułką tartą, cebulą, paprykakremem i koncentratem pomidorowym. Następnie doprawić przyprawą do gyrosa, słotką papryką, zielem angielskim, oregano i solą. Jeśli ktoś chce, to można wewnątrz wypełnić odrobiną fety. Z mięsnej masy formować płaskie, podłużne bifteki i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym.

► Sos: w naczyniu połączyć masło z cebulą, czosnkiem, przecierem pomidorowym i serkiem ziołowo - śmietankowym. Doprawić przyprawą do pizzy, słotką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie wlać śmietanę i mleko i wszystko razem zmiksować blenderem.

► Naczynie żaroodporne wstawić do rozgrzanego piekarniku i zapiekać na dolnym ruszcie przez około 25 munut w 230C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Następnie odlać powstały nadmiar tłuszczu, polać sosem i zapiekać przez kolejne 20 munut w 200C / Górne - Dolne żródło ciepła /.
Greckie bifteki pieczone w sosie śródziemnomorskim
Następnie odlać powstały nadmiar tłuszczu - polać sosem i dalej zapiekać w piekarniku.
Greckie bifteki pieczone w sosie śródziemnomorskim
Naczynie żaroodporne wstawić i zapiekać w rozgrzanym w piekarniku.
Greckie bifteki pieczone w sosie śródziemnomorskim
Z mięsnej masy formować płaskie, podłużne bifteki i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
Greckie bifteki pieczone w sosie śródziemnomorskim
Składniki na bifteki połączyć, przyprawić i wymieszać z sobą.