bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Szakszuka z cieciorką i kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki danie często przyrządzam mojemu mężowi na śniadanie ale możemy je również podać na obiad lub kolację.

Szakszuka z cieciorką i kiełbasą

Składniki:

Szakszuka z cieciorką i kiełbasą

 

  • 3 jajka
  • 150 gram kiełbasy wiejskiej
  • 0,5 puszki ciecierzycy
  • 300 ml. przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Słodka i ostra papryka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szakszuka z cieciorką i kiełbasą
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli i razem chwilę smażymy.

Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy odsączoną z zalewy cieciorką, wszystko chwilę dusimy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

Wbijamy jajka i na małym ogniu podgrzewamy do momentu aż jajka się zetną, najlepiej przykryć pokrywką wtedy jajka szybciej się ścinają.