paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Szampańska babka 4

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwe i szybkie ciasto o delikatnym smaku szapana

Szampańska babka 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szampańska babka 4

 

  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny 1 łyżka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki szampana

Sposób przygotowania:

Szampańska babka 4
Żółtka oddzielić od białek. białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć w osobnej misce z cukrem na puszystą jasną masę. Do utartych żółtek dodać stopniowo wszystkie składniki na samym końcu dodajemy pianę z białek. Ciasto przelewany do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temp. 180-200 stopni
Szampańska babka 4
żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną masę
Szampańska babka 4
do masy dodac stopniowo wszystkie składniki na samym końcu białka ubite na sztywną pianę
Szampańska babka 4
ciasto przelac do formy ok. 3/4 wysokości formy.
Szampańska babka 4
piecz na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni

Tagi:

jajko jajka