ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mamy sezon na jabłka więc trzeba go wykorzystać.

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • kostka Kasi
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • NADZIENIE:
  • kilogram jabłek
  • 10 dag cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • rodzynki
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, masło, sól, cukier waniliowy oraz jajka i zagnieć ciasto. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z cukrem, cukrami waniliowymi, cynamonem i rodzynkami, następnie odciśnij powstały sok. Dwie trzecie ciasta wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę, przykryć masą jabłkową i pozostałą częścią ciasta. Piec 60 minut w temp ok 200*C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.