Sposób przygotowania:
Szarlotka z dynią
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Ciasto delikatnie posypujemy kaszą manna. Druga część schładzamy. Na wyłożone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie dyniowo- jabłkowe. Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto dokładnie studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. NADZIENIE: Dynie kroimy w kostkę. Tak przygotowaną przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu jak zacznie się rozpadać. Między czasie jabłka kroimy w grubą kostkę. Pokrojone dodajemy do miękkiej dyni. Całość podgrzewamy razem około 5 minut. Pod koniec gotowania wsypujemy galaretkę. Całość słodzimy do smaku. Masę dyniowo-jabłkową zdejmujemy z ognia. Dokładnie mieszamy, by galaretka się rozpuściła. Do nadzienia wsypujemy rodzynki oraz około 0,5 łyżeczki cynamonu do smaku. Całość pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zaczyna tężej wykładamy ją na ciasto. Na wierzch ścieramy ciasto kruche.