ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Pyszny a`la zebra sernik pieczony bez spodu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik pieczony a`la zebra jest bardzo wyjątkowy i smakowo i wizualnie, jest bardzo puszysty, delikatny.

Pyszny a`la zebra sernik pieczony bez spodu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszny a`la zebra sernik pieczony bez spodu

 

  • jajka 8 sztuk "M",
  • cukier 1 szklanka,
  • masło 100 gram miękkie,
  • twaróg półtłusty 1,2 kg,
  • aromat migdałowy 2 krople,
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie,
  • kakao 4 łyżki + jogurt naturalny 180 gram,
  • puder cukier - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Pyszny a`la zebra sernik pieczony bez spodu

ETAP 1:

Pyszny a`la zebra  sernik pieczony bez spodu
Składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

Składniki temperatura pokojowa = żółtka, cukier, aromat migdałowy, miękkie masło mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.

ETAP 2:

Pyszny a`la zebra  sernik pieczony bez spodu
Jeśli sitko ma grubsze oczka to zmielić dwa razy.

Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, dodać do masy jajecznej, wsypać budyń i połączyć składniki.

ETAP 3:

Pyszny a`la zebra  sernik pieczony bez spodu

Z białek ubić bardzo sztywną pianę i mikserem na niskich obrotach wmieszać w masę serową.

ETAP 4:

Pyszny a`la zebra  sernik pieczony bez spodu

Z masy serowej do drugiej miski przełożyć mniej niż połowę i dodać kakao, jogurt i mikserem połączyć składniki.

ETAP 5:

Pyszny a`la zebra  sernik pieczony bez spodu

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno formy na środku nakładać na przemian masę serową jasną i ciemną, masa się rozłoży sama w formie.

ETAP 6:

Pyszny a`la zebra  sernik pieczony bez spodu

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec około 55 minut do suchego patyczka.

ETAP 7:

Pyszny a`la zebra  sernik pieczony bez spodu

Sernik po upieczeniu zostawić w formie w chłodnym miejscu (najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić do wystudzenia), sernik wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem.