bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto szarlotka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tradycyjna szarlotka z dużą ilością jabłek. Jest bardzo prosta do wykonania a w dodatku bardzo smaczna.

Ciasto szarlotka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto szarlotka

Ciasto kruche:

Masa jabłkowa:

Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Ciasto szarlotka
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części, przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i dusimy do miękkości jabłek. Studzimy i dodajemy cynamon, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Formę (25x40cm.) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy. Na ciasto wykładamy masę z duszonych jabłek. Pozostałą część ciasta wałkujemy, kroimy w paski i układamy na jabłkach tworząc kratkę. Paski ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Ciasto szarlotka
Jest bardzo szybka do przyrządzenia .
Ciasto szarlotka
Moja rodzina bardzo lubi takie ciasta .