Sposób przygotowania:
Ciasto szarlotka
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części, przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i dusimy do miękkości jabłek. Studzimy i dodajemy cynamon, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Formę (25x40cm.) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy. Na ciasto wykładamy masę z duszonych jabłek. Pozostałą część ciasta wałkujemy, kroimy w paski i układamy na jabłkach tworząc kratkę. Paski ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części, przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i dusimy do miękkości jabłek. Studzimy i dodajemy cynamon, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Formę (25x40cm.) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy. Na ciasto wykładamy masę z duszonych jabłek. Pozostałą część ciasta wałkujemy, kroimy w paski i układamy na jabłkach tworząc kratkę. Paski ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
zbysiowa
bogusia82
Dziękuję,z dużą ilością jabłek jest smaczna:)))
Medyta