Sposób przygotowania:
Szarlotka na kruchym cieście5
Mąkę przesiac, dodac posiekaną margarynę, dodac szklankę cukru, wymieszac składniki, dodac śmietanę i wbic jaja, dodac cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko razem dobrze zagnieśc aż składniki się dobrze połączą. Blachę do pieczenia wysmarowac tłuszczem, ciasto podzielic na 2 części, 1 częścią wyłożyc spód i brzegi blachy. Jabłka umyc i zetrzec na tartce, odcisnąc nadmiar soku z jabłek i ułożyc je w blaszce wyłożonej ciastem, posypac je paczką cukru waniliowego i 1/2 szklanki cukru, przykryc jabłka resztą ciasta, widelcem ponakłuwac wierzch ciasta. Wstawic ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut na złoty kolor.