Sposób przygotowania:
Szarlotka z migdałami na kruchym cieście
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy posiekane zimne masło, cukier, smalec, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Zawijamy każdą z nich w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy jabłka i posypujemy je cynamonem oraz cukrem. Dusimy około 15-20 minut, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy płatki migdałów, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Połowę ciasta kroimy w plastry i wyklejamy nimi spód blachy. Na ciasto wykładamy jabłka z migdałami, wyrównujemy powierzchnię.
Drugą połowę ciasta również kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu.
Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Podajemy szarlotkę posypaną cukrem pudrem.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy jabłka i posypujemy je cynamonem oraz cukrem. Dusimy około 15-20 minut, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy płatki migdałów, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Połowę ciasta kroimy w plastry i wyklejamy nimi spód blachy. Na ciasto wykładamy jabłka z migdałami, wyrównujemy powierzchnię.
Drugą połowę ciasta również kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu.
Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Podajemy szarlotkę posypaną cukrem pudrem.