Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Szarlotka z migdałami na kruchym cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna i prosta w przygotowaniu szarlotka na kruchym cieście z dodatkiem płatków migdałów, posypana cukrem pudrem.

Szarlotka z migdałami na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z migdałami na kruchym cieście

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 gram zimnego masła
  • 50 gram smalcu
  • 2 zimne jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pozostałe składniki:
  • 2 kg kwaśnych jabłek, np. reneta
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 60 gram płatków migdałów
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka z migdałami na kruchym cieście
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy posiekane zimne masło, cukier, smalec, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Zawijamy każdą z nich w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy jabłka i posypujemy je cynamonem oraz cukrem. Dusimy około 15-20 minut, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy płatki migdałów, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Połowę ciasta kroimy w plastry i wyklejamy nimi spód blachy. Na ciasto wykładamy jabłka z migdałami, wyrównujemy powierzchnię.

Drugą połowę ciasta również kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu.

Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Podajemy szarlotkę posypaną cukrem pudrem.
Szarlotka z migdałami na kruchym cieście
Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Zawijamy każdą z nich w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Szarlotka z migdałami na kruchym cieście
W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy jabłka i posypujemy je cynamonem oraz cukrem.
Szarlotka z migdałami na kruchym cieście
Dodajemy płatki migdałów, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Szarlotka z migdałami na kruchym cieście
Drugą połowę ciasta również kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu.