kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Szarlotka na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne puszyste ciasto z jabłkami pachnące cynamonem

Szarlotka na maślance Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarlotka na maślance

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • szklankę cukru
  • 3 jajka
  • pół szklanki oleju
  • szklanka maślanki (lub kefiru)
  • 3 duże jabłka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • posypka czekoladowa
  • cynamon do posypania jabłek
  • Cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szarlotka na maślance
Ciasto jest proste, typowo biszkoptowe. Robi się je szybko i zawsze wychodzi. Można dodać do smaku startą skórkę cytryny bądź olejek zapachowy, przyprawę do piernika itp. Jajka rozbijamy i mieszamy na jednolita puszystą masę dosypując cukier. Do tego dajemy pozostałe składniki: olej, maślankę i mąkę i proszek do pieczenia. Okrągłą blachę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy na to ciasto. Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki. Układamy na cieście w kręgi, jeden obok drugiego. Powinny wyjść dwa kręgi i środku wejdzie kilka plasterków. Posypujemy jabłka cynamonem i posypką czekoladową. Wstawiamy na środek do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach 35-40minut. W systemie góra/ dół Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka na maślance
Etap 1 Jabłka układamy w 2 kręgi: większy i mniejszy
Szarlotka na maślance
Etap 2 Ciasto wychodzi puszyste i lekko zarumienione