Sposób przygotowania:
Szarlotka na maślance
Ciasto jest proste, typowo biszkoptowe. Robi się je szybko i zawsze wychodzi. Można dodać do smaku startą skórkę cytryny bądź olejek zapachowy, przyprawę do piernika itp. Jajka rozbijamy i mieszamy na jednolita puszystą masę dosypując cukier. Do tego dajemy pozostałe składniki: olej, maślankę i mąkę i proszek do pieczenia. Okrągłą blachę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy na to ciasto. Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki. Układamy na cieście w kręgi, jeden obok drugiego. Powinny wyjść dwa kręgi i środku wejdzie kilka plasterków. Posypujemy jabłka cynamonem i posypką czekoladową. Wstawiamy na środek do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach 35-40minut. W systemie góra/ dół Gotowe posypujemy cukrem pudrem.