WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1712]

Szarlotka warstwowa/przekładana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka warstwowa/przekładana to ciasto, w którym osobno piecze się kruche blaty i osobno robi nadzienie. Jest pyszna i pięknie wygląda.

Szarlotka warstwowa/przekładana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka warstwowa/przekładana

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 0,5 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 4 szkl. musu jabłkowego ze słoika
  • 1 galaretka np. o smaku pomarańczowym

Sposób przygotowania:

Szarlotka warstwowa/przekładana

ETAP 1:

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce. Masło i żółtka powinny być zimne. Masło należy pokroić na kawałki. Zagnieść jednolite ciasto i podzielić na trzy równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x30cm. Ciasto piec w blaszkach o takich samych wymiarach wyłożonych papierem do pieczenia. Każde ciasto piec ok. 15 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić.

Jabłka przełożyć do garnka i podgrzewać. Gdy zaczną bulgotać wymieszać je z galaretką w proszku i przestudzić.

Ciasto składać w blaszce w której się piekło. Na spód włożyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować połowę jabłek, ułożyć drugi blat, resztę jabłek i ostatni blat ciasta. Lekko docisnąć i schłodzić w lodówce.

Ciasto jest najlepsze na 2 lub 3 dzień gdy zmięknie.

Szarlotka warstwowa/przekładana
Ciasto po nałożeniu ostatniego kruchego blatu
Szarlotka warstwowa/przekładana
Druga warstwa jabłek z galaretką wyłożona na ciasto
Szarlotka warstwowa/przekładana
Galaretka wsypana do gorących jabłek w garnku
Szarlotka warstwowa/przekładana
Wszystkie trzy blaty ciasta kruchego po upieczeniu