Sposób przygotowania:
Szarlotka warstwowa/przekładanaETAP 1:
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce. Masło i żółtka powinny być zimne. Masło należy pokroić na kawałki. Zagnieść jednolite ciasto i podzielić na trzy równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x30cm. Ciasto piec w blaszkach o takich samych wymiarach wyłożonych papierem do pieczenia. Każde ciasto piec ok. 15 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić.
Jabłka przełożyć do garnka i podgrzewać. Gdy zaczną bulgotać wymieszać je z galaretką w proszku i przestudzić.
Ciasto składać w blaszce w której się piekło. Na spód włożyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować połowę jabłek, ułożyć drugi blat, resztę jabłek i ostatni blat ciasta. Lekko docisnąć i schłodzić w lodówce.
Ciasto jest najlepsze na 2 lub 3 dzień gdy zmięknie.
WanilioweImprowizacj
Habi napisał(a):