Sposób przygotowania:
Szarlotka na kruchym cieście
Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Odłożyć na około godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, pokroić w półplasterki. Do garnka wlać wodę i wrzucić przygotowane jabłka. Całość dusić na ogniu przez około 15 minut. Następnie dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować lub zetrzeć na tarce na dno formy. Podpiec przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Następnie podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą, by wchłonęła wilgoć z jabłek i wyłożyć masę jabłkową. Na końcu zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Całość piec w piekarniku około godziny w temp 180*C. Przestudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!