Sposób przygotowania:
Ciasto metrowiecCiasto:
Wodę zagotować z cukrem i wystudzić. Chłodną zmiksować powoli z mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodawać po jednym do wody zmiksowanej z mąką. Gdy ciasto zrobi się jednolite dodać olej, proszek do pieczenia a na koniec wmieszać łyżką pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną zmiksować z kakao. Obydwa ciasta przelać do podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min. w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić na równe kromki.
Krem:
2,5szkl. mleka zagotować. W 0,5szkl. mleka rozrobić budynie, mąkę i cukier. Wlać na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puch. Do masła dodawać po łyżce wystudzony budyń i miksować na jednolity krem. Na koniec zmiksować z sokiem z cytryny.
Na tacy sklejać kremem ze sobą na przemian kromkę ciasta białego z kromką ciasta ciemnego i tak do końca składników.
Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką. Odczekać 2-3 minuty i wymieszać na jednolitą polewę. Posmarować ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Schłodzić min. kilka godzin w lodówce. Kroić po skosie.