Sposób przygotowania:
Szarlotka na półkruchym spodzie
1. Mąkę wymieszana z proszkiem wrzuciłam do miski, dodałam do tego miękka margarynę, cukier, śmietanę i całe jajka i dobrze wyrobiłam kule ciasta.
2. Zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do lodówki na ok 40 minut (można dłużej).
3. W tym czasie obrałam jabłka, usunęłam gniazda i starłam je na tarce o grubych oczkach.
4. Do jabłek dodałam cukier waniliowy, zwykły cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszałam.
5. Blachę o wymiarach 28x24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i natłuściłam.
6. Więcej niż połowę schłodzonego ciasta (ok.60%) rozwałkowałam między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyłam na dno blachy. Ponakłuwałam widelcem.
7. Spód podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20minut, aż zaczął nabierać złotego koloru.
8. Podpieczone ciasto posypałam bułką tartą i wyłożyłam odsączone z soku jabłka.
9. Resztę ciasta również rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach blaszki i przykryłam nim jabłka. Ponakłuwałam.
10. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni.
11. Podałam posypane cukrem pudrem.
2. Zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do lodówki na ok 40 minut (można dłużej).
3. W tym czasie obrałam jabłka, usunęłam gniazda i starłam je na tarce o grubych oczkach.
4. Do jabłek dodałam cukier waniliowy, zwykły cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszałam.
5. Blachę o wymiarach 28x24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i natłuściłam.
6. Więcej niż połowę schłodzonego ciasta (ok.60%) rozwałkowałam między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyłam na dno blachy. Ponakłuwałam widelcem.
7. Spód podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20minut, aż zaczął nabierać złotego koloru.
8. Podpieczone ciasto posypałam bułką tartą i wyłożyłam odsączone z soku jabłka.
9. Resztę ciasta również rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach blaszki i przykryłam nim jabłka. Ponakłuwałam.
10. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni.
11. Podałam posypane cukrem pudrem.