SUPERPRZEPIS

Szarlotka na półkruchym spodzie

  • haniakson
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Szarlotka na półkruchym spodzie Więcej zdjęć (7)

Różnica między szarlotką a jabłecznikiem jest niewielka: szarlotka to ciasto na kruchym lub półkruchym spodzie, jabłecznik na pozostałych np. biszkoptowym, czy drożdżowym. Jeśli do kruchego ciasta dołożymy kwaśną śmietanę - uzyskamy wypiek półkruchy.

Składniki:

Szarlotka na półkruchym spodzie

Na półkruche ciasto

  • 2 jajka
  • 200 g margaryny (lub masła)
  • 3,5 szklanki mąki pszennej Można 4, jeśli ciast będzie zbyt lepkie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na mieszankę jabłeczną

  • 1,8-2 kg jabłek (ja miałam mieszane)
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

 

  • Ponadto:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka na półkruchym spodzie
1. Mąkę wymieszana z proszkiem wrzuciłam do miski, dodałam do tego miękka margarynę, cukier, śmietanę i całe jajka i dobrze wyrobiłam kule ciasta.

2. Zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do lodówki na ok 40 minut (można dłużej).

3. W tym czasie obrałam jabłka, usunęłam gniazda i starłam je na tarce o grubych oczkach.

4. Do jabłek dodałam cukier waniliowy, zwykły cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszałam.

5. Blachę o wymiarach 28x24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i natłuściłam.

6. Więcej niż połowę schłodzonego ciasta (ok.60%) rozwałkowałam między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyłam na dno blachy. Ponakłuwałam widelcem.

7. Spód podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20minut, aż zaczął nabierać złotego koloru.

8. Podpieczone ciasto posypałam bułką tartą i wyłożyłam odsączone z soku jabłka.

9. Resztę ciasta również rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach blaszki i przykryłam nim jabłka. Ponakłuwałam. 

10. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. 

11. Podałam posypane cukrem pudrem.
Szarlotka na półkruchym spodzie
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Szarlotka na półkruchym spodzie
Starte jabłka mieszamy z cukrem, mąka ziemniaczana i cynamonem.
Szarlotka na półkruchym spodzie
Prze ok. 15 minut podpiekmy w piekarniku półkruchy spód.
Szarlotka na półkruchym spodzie
Na podpieczony spód wykładamy warstwę jabłek.
Szarlotka na półkruchym spodzie
Przykrywamy rozwałkowaną między papierami częścią ciasta.
Szarlotka na półkruchym spodzie
Pieczemy na złoty kolor około 45 minut.